maanantai 2. marraskuuta 2015

Harrastukseni osa 1: Afrikkalainen rummutus (joskus)

Silloin monta vuotta sitten tutustuin isännän kautta shamanismiin ja rumpuihin jotka kuuluu luonnollisesti tähän aihepiiriin. Opettelin myös valmistamaan ja kuvioimaan perinteisiä ja vähemmän perinteisiä rumpuja. Ihan siinä määrin että joskus niitä isännän kanssa tilaustöinä tehdään vieläkin.

Rummuttelu ihan perinteisellä shamaanirummullakin on kivaa. (varsinkin jos pääsee luontoon ja kuulee kaiun rajamailla eläinten huudot) Opettelin ensin sellaisella poronnahkakalvoisella itsetehdyllä rummulla Afrikkalaisia rytmejä. Ihan opettelin You Tuben kautta --> Djempen soiton alkeet.   Miksi hurahdin juuri Afrikkalaisiin rytmeihin...? En tiedä oikein itsekään. Sanoja jotka voisivat kuvailla asiaa ovat:  Ilo. Alkukantaisuus. Perusasiat. Luonto.

"Yksi tärkeimmistä avainsanoista afrikkalaisessa rummutuksessa on ilo. "Kun aloitin rumpujen soiton ja etenkin kun valitsin afrikkalaiset rytmit, en osannut kuvailla kokemaani tunnetta millään muulla tavalla, kuin puhtaalla ilon tunteella, joka syntyi soittamisesta. Kuinka se toimii, vain luoja tietää,"
Aviv Ben-Yehuda

Kuvassa en tod. rummuta vaan otan selfietä hahha


Täytyy myöntää että en ole luontojaan mikään rytmivirtuoosi vaan ihan tositosi alkeista piti lähteä liikkeelle. Hauskaa oli kun lähdettiin ihan rytmillä One ba-na-na tai catch fis-hes - woman catch fish-es. Siis hankala selittää tarkemmin koska kyseessä on kuitenkin myös tekniikka että miten rumpua lyödään (keskelle vai reunaan ja millä käden osalla ja vielä onko ranne lukittu vai läpsäistäänkö rennolla ranteella, ja onko sormet erillään jne.). Sitten piti muistutukseksi piirtää paperille kaavioita. Tämä on todellakin vasta lasten alkeita mitä minä opettelen.

"Opimme, että Djembe rummulla voi soittaa kolme erilaista sointua. Ne olivat isä: Boom, äiti: Pe, ja lapsi: Pa. Jokainen sointu myös soitettiin eri tavalla. Boom soitettiin käyttäen koko kämmentä, Pe soitettiin sormet tiukasti kiinni toisissaan, koskien rumpua sormilla ei kämmenillä, ja kolmas eli Pa soitettiin sormet hieman toisista erillään, koskien rumpua vain sormen päillä."

Isäntähän innostui hankkimaan minulle synttärilahjaksi kaunissointuisen pienen djemben. Onhan se ihan eri soittaa oikealla djempellä tuollaisia rytmejä kuin kumeammalla ja ohuempikalvoisella shamaanirummulla.

"Uskon, että rummutus yleensä ja erityisesti afrikkalainen rummutus koskettaa meitä jostain todella syvältä sisältä. Kun tuo paikka ihmisessä tulee kosketetuksi, syntyy myös liike ja liikehdintä alkaa kuin luonnostaan. Tämä paikka on tavallaan hyvin vanha ja aivan peruslähtökohta elämässämme."

Lainaukset: 
Afrikkalainen rummutus: löytömatka elämän perusenergian lähteelle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva jos joku kommentoisi joskus jotain :)